Je wil jouw leden wel sensibiliseren voor veilig verkeer omdat de activiteiten van ons aanbod niet voor je leden in je programma passen, maar je wilt als vereniging wel iets doen aan de mobiliteitsuitdaging? Dan is dit iets voor jou waar je als begeleider zelf aan de slag kunt. We leren je onder meer met plezier hoe je een programma opzet om het verkeer naar je club veiliger en duurzamer te maken. Hieronder vind je een greep uit de activiteiten. 

 

Stap, trap, GO!

Ook de Antwerpse jeugdwerkingen en sportclubs gaan voor de modal shift

 90' min.    min.8 / max.20         voor begeleiders

Antwerpen in de top 50 steden met de meest vervuilde lucht? Daar kunnen we samen iets aan doen! In deze workshop begeleiden we je in de opmaak van een stappenplan om het vervoer naar de club minder met de auto en meer met duurzaam transport te doen. Hoe motiveer je leden om meer te voet of met de fiets komen? Dit kan door het uitstippelen van veilige routes met aandachtspunten, het opzetten van een voet- of fietspooling of het belonen van stappers en trappers bijvoorbeeld. Via een digitale bevraging bij de leden en ouders komen we meer te weten over de vervoerswijze en motivatie. Wat houdt hen tegen om zich duurzaam te verplaatsen en wat kan ertoe leiden dat ze net wel te voet of met de fiets komen. Met de antwoorden gaan we samen aan de slag om een actieplan op maat van jouw club uit te stippelen.

Voorwaarden

  • Minimum 1 begeleider van de club of vereniging
  • Een binnenruimte met zitsplaasten en een computer/ laptop per deelnemer
Hulp gevraagd!

Basistips bij een ongeval te voet of met de fiets 

 90' min.    min.8 / max.20         voor begeleiders

Je groep is dolenthousiast en staat te popelen om op uitstap te vertrekken. De begeleiders zijn goed voorbereid, het traject is uitgestippeld en ze hebben het nodige materiaal bij. De tocht is nog maar net begonnen of er valt er iemand met de fiets en heel de groep moet stoppen. Wat nu? Wat zijn de eerste basisregels bij een (verkeers)ongeval, wat doe je met de rest van de groep, hoe ben je goed voorbereid op een busevacuatie? Deze workshop maakt van jou een begeleider die ook op het onvoorziene is voorbereid. Een aanrader om je groepsweekends en zomerkampen goed voor te bereiden.

Voorwaarden

  • Minimum 1 begeleider van de club of vereniging

  • Een buitenterrein ter beschikking hebben zoals een speelplaats of een speelplein