Je wil jouw leden wel sensibiliseren voor veilig verkeer maar het mag niet saai zijn en het moet resultaat hebben? Dan is dit iets voor jullie. We trekken samen op verkenning in het verkeer, pakken onze fiets onderhanden en doen ludieke activieiten rond veilig en duurzaam. Voor tieners... of net iets ouder. We hebben verschillende activiteiten, je kiest samen met ons wat best bij jullie past. Gratis voor alle jeugdwerkingen en sportclubs in Antwerpen. Hieronder vind je een greep uit de activiteiten.

Fietsatelier

Tips om je fiets te herstellen

 90' min.    min.8 / max.20         10+ jaar

Verkeersveiligheid start bij jezelf. Is je fiets wettelijk in orde? Heb je een goed werkend fietslicht en hoe herstel je nu zelf je fiets? Ben je ook goed zichtbaar op de fiets? Tijdens deze workshop ontdek je zelf wat wettelijk in orde moet zijn (en het is meer dan je denkt) en wat je extra kan doen om veilig te fietsen. De leden controleren de fietsen via leuke controlekaarten. Na de controle gaan we….jawel de eigen fietsen herstellen. We pompen de banden op, stellen de remmen af, smeren de ketting en we herstellen o.a. ook een platte band. De workshop sluit af met een actieve fietsquiz. Wie troont zich tot meester/es op de fiets?

Voorwaarden

  • Minimum 1 begeleider van de club of vereniging

  • Zoveel mogelijk leden met de fiets

  • Een buitenterrein ter beschikking hebben zoals een speelplaats of een speelplein

Samen op stap

Veilig in groep onderweg 

 90' min.    min.8 / max.20         10+ jaar

Verenigingen en clubs gaan vaak samen op stap. Je leden staan of rijden vaak alleen in het verkeer rond je club. Hoe ga je veilig op stap met je groep, hoe bereid je de tocht voor, waar moet de groep stappen of oversteken en hoe komen je leden voorbij gevaarlijke punten rond je club? Deze activiteit heeft  een wandeling met spelelementen een antwoord op deze vragen. Gevaarlijke aandachtspunten in de omgeving van je club komen aan bod via onze digitale app.

Voorwaarden

  • Minimum 1 begeleider van de club of vereniging

  • Lokaal binnen of ruimte buiten

Knus op de bus

In groep op stap met bus of tram

 90' min.    min.8 / max.20         10+ jaar

Antwerpen is een stad met een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. De tram, de bus of de trein….keuze genoeg om je in groep te verplaatsen in de stad. Af en toe gaat er al eens iets mis tijdens zo’n uitstap. Hoe hou je de groep bij elkaar, welk vervoersmiddel is wanneer het meest geschikt, waar ligt de dode hoek van een bus, en wat doe je bij een busevacuatie… je komt het allemaal te weten in deze activiteit.

Voorwaarden

  • Minimum 1 begeleider van de club of vereniging

  • Een terrein ter beschikking hebben (minimum) 17m x 6m (geen grasveld)

Fietsen in peloton

 90' min.    min.8 / max.20         16+ jaar

Verengingen en clubs nemen vaak de fiets als ze op uitstap gaan. Zo kom je plots met 20 fietsen op straat. Wat zijn de regels rond fietsen in groep? Het kan ook al eens anders lopen dan gepland. Hoe ga je om met pech of een ongeval? Ontdek via een leuke fietsquiz, "challenge fietsherstel" en de do's and don'ts rond het fietsen in groep. Zo ga je goed voorbereid met je club op pad. 

Voorwaarden

  • Minimum 1 begeleider van de club of vereniging

  • Een buitenterrein ter beschikking hebben zoals een speelplaats of een speelplein

VAN A NAAR B ...

 90' min.    min.8 / max.20         16+ jaar

Dit leuke stadsspel heeft een grote aantal aan 'Challenges'. Hiervoor worden twee groepen gevormd die een route langs punten volgen. De route start bij het clublokaal en passeert langsheen verschillende plekken. Onderweg krijgen de groepen diverse verkeersvragen en verschillende challenges via de app door. Geven ze een correct antwoord, mogen ze door naar de volgende locatie en krijgen ze een letter van het woordenpuzzel. Geven ze een fout antwoord, krijgen ze geen letter. Het is zoveel mogelijk letters te verzamelen. Welke groep weet het meest over het verkeer en vormt het langste woord?

Voorwaarden

  • Minimum 2 begeleiders van de club of vereniging